Oświadczenie SK1964

Dodano przez Shellu | 20 marca 2012 22:57
Licznik odwiedzin: 3940

Katowice, 20.03.2012

Oświadczenie Stowarzyszenia Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964”

W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy klub GKS Katowice znalazł się na skraju upadku – organizacyjnego, finansowego i sportowego. Rzesza kibiców, którym na sercu leży jego dobro, nie patrzy z obojętnością na postępującą degrengoladę ważnej części ich życia.

Właśnie kilkanaście miesięcy temu klub został przekształcony w spółkę akcyjną, której głównym udziałowcem została firma Centrozap S.A. Zapowiadano wzmocnienia drużyny i walkę o ekstraklasę, jednak przybyli od tamtego czasu zawodnicy nie podnieśli poziomu zespołu, częstokroć wręcz go obniżając. Dlatego teraz zamiast walczyć o awans, drużyna bije się o utrzymanie w gronie pierwszoligowców.

GKS GieKSa Katowice S.A. nie odnosi także sukcesów na polu marketingowym – przez półtora roku nie udało się pozyskać żadnego sponsora, który w znaczący sposób zasiliłby budżet klubu. Prezes Rady Nadzorczej Ireneusz Król twierdzi, że jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest kryzys światowy, co w dzisiejszych czasach jest bardzo wygodnym tłumaczeniem wszelkich porażek finansowych.

Wizerunkowo również klub ma się coraz gorzej. Z historii i pamiętnych czasów gry w europejskich pucharach oraz walki o mistrzostwo Polski pozostały już tylko wspomnienia. Dziś GieKSa kojarzona jest w Polsce ze słabym poziomem sportowym, zaległościami finansowymi wobec piłkarzy i pracowników oraz z ciągłą walką o byt.

Niepokojące są ostatnie wypowiedzi prasowe Pana Ireneusza Króla. Z autentycznym zażenowaniem przyjęliśmy fakt stawiania przez niego gróźb zakazów klubowych dla kibiców, którym najbardziej zależy na GieKSie, tylko i wyłącznie za to, że ustnie bądź za pomocą form pisemnych wyrażali swoją dezaprobatę dla działań władz klubu, choć tym samym wyrażali autentyczną o niego troskę. Czasy cenzury już dawno minęły – widać jednak, że niektórzy nadal chcą karać za wyrażanie swoich poglądów, do czego przecież każdego obywatela uprawnia konstytucja.

W związku z ostatnimi zapowiedziami Pana Ireneusza Króla dotyczącymi zawieszenia finansowania GKS GieKSa Katowice S.A. przez Centrozap S.A. do czasu zidentyfikowania osób, które tę dezaprobatę wyrażały, w celu nadania im zakazów klubowych – my kibice, jako drugie najważniejsze obok Miasta Katowice źródło finansowania klubu, domagamy się od Pana Ireneusza Króla przedstawienia wszystkim akcjonariuszom spółki (wśród których są także członkowie Stowarzyszenia Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964”) dowodów na wsparcie konkretnymi środkami pieniężnymi spółki od czasu jej powołania aż do dnia dzisiejszego. Domagamy się również przedstawienia realnego i konkretnego planu na finansowanie klubu w najbliższych tygodniach i miesiącach.

Na odpowiedź pana Ireneusza Króla czekamy do najbliższego meczu rozegranego przy ulicy Bukowej (czyli do 31 marca br.). Do tego czasu zawieszamy wszelkie rozmowy na linii SK 1964 – władze klubu. W razie nieprzedstawienia wspomnianych wyżej konkretnych dowodów na finansowanie klubu oraz rzeczowego planu działania w określonym wyżej terminie, żądamy od obecnych władz natychmiastowego wycofania się z klubu i pozostawienia go w takim stanie finansowym, w jakim był on w momencie przejęcia przez Centrozap S.A., pamiętając oczywiście o tym, że spółka ta przejmując GieKSę nie zapłaciła za to ani złotówki.

Dodatkowo informujemy, że nie przewidujemy żadnego protestu w kierunku drużyny. Piłkarze podczas meczów zarówno u siebie, jak i na wyjeździe mogą liczyć na pełne wsparcie kibiców i głośny doping od pierwszego do ostatniego gwizdka sędziego.

Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964”

5 komentarzy »

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy, jednakże zastrzega sobie prawo do ich cenzurowania lub usuwania.
  1. Junior — 21 marca 2012 @ 17:12

Zapisujcie sie do SK1964!

Walka z okupantem trwa!

2. GrE1964 — 21 marca 2012 @ 16:57

oświadczenie trafia w sedno sprawy, jeśli Król to oleje wszystko będzie już jasne.

3. SteveG — 21 marca 2012 @ 13:14

Najlepsze jest zdanie Króla że wstrzyma finansowanie klubu śmiech na sali normalnie. Jak można takie coś gadać ? wymówka za wymówką……

4. Asia — 21 marca 2012 @ 12:17

Centrozap wykorzystał GieKSe jako darmową reklamę…żałosne.
    Ciekawe co przedstawią jako dowody finansowania klubu w ostatnim czasie. Pustą kartkę (?)

5. siwymarzec — 21 marca 2012 @ 07:33

Jak najbardziej podpisuje się pod tym.I może dostarczyć UM żeby podpisał się pod tym ?